HomeKennismakenDienstenNIEUWSAGENDAReferentiesContact
Lesmethode
GedragsproblemenInstructiePaard in trainingScheren & ToiletterenPaardentransportAlg. Voorwaarden

 

Lesmethode 
Geen eigen paard 
Dressuur 
Longeren 
Zitles 
Cavaletti-training 
Grondwerk 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Methode van lesgeven

 

Mijn methode van lesgeven is voornamelijk gericht op de Klassieke Dressuur. Hierbij staat bij mij de ontspanning en plezier van ruiter en paard naar elkaar toe centraal. De klassieke dressuur is eigenlijk de gehele omgang met het paard en kan de band tussen ruiter en paard enorm versterken wat voor iedereen haalbaar is!

 

Klassieke dressuur

Klassieke dressuur is een eeuwenoude rijstijl. Het doel van de klassieke rijkunst is een paard met plezier zijn natuurlijke bewegingen te laten tonen, zowel aan de hand als onder het zadel. Steeds word er weer op zoek gegaan naar ontspanning en het rechtrichten van het paard op een zo fijn en licht mogelijke manier. De klassieke dressuur houdt rekening met de mentale maar ook met de fysieke ontwikkeling van het paard. Elke oefening moet ervoor zorgen dat het paard erdoor word verbeterd, sterker word gemaakt en het zijn welzijn bevorderd. Ulrike Thiel gaf een mooie definitie van de klassieke dressuur:

De rijkunst die werkt vanuit respect voor persoonlijkheid, psychische gesteldheid, anatomie en fysiologie van het paard, waarbij je hem alleen in houdingen werkt die zijn welzijn bevorderen.’’

 

Het paard moet met alle liefde en respect worden getraind zodat ze met de mens een eenheid kunnen vormen. De hele klassieke dressuur zorgt voor meer gevoel van het eigen lichaam en dat van het paard. Hierdoor word de harmonie tussen ruiter en paard sterk verbeterd.

 

 

Puzzelstukjes

 

Om dit allemaal te kunnen bereiken zal er wel gewerkt moeten worden. Samen gaan we op zoek naar alle puzzelstukjes zodat ze samen het totale plaatje kunnen vormen, op een fijne manier kunnen rijden met je paard. Deze puzzelstukjes, de oplossingen voor de obstakels onderweg, zijn bij iedereen verschillend en daarom niet in een paar stappen op te volgen. Iedere lesklant krijgt dus zo zijn eigen punten van aandacht en eigen trainingsschema.

 

Ik begin de lessen altijd met een controle van de basis, het voorwaarts zijn, het paard laten gehoorzamen, veel met de houding en zit werken en het paard hierop laten reageren. Nadat dit voor ruiter en paard duidelijk is en de juiste reactie word verkregen gaan we verder op een oefening in enkan er naar de climax van het werkuur toe gewerkt worden.

Tijdens de lessen geef ik veel informatie en probeer ik alles zo veel mogelijk toe te lichten zodat het voor de ruiter duidelijk is waarom en hoe we te werk gaan.

 

 

Stretchen

 

Één van de belangrijkste punten die ik meteen aansnijd in de lessen is het stretchen; halsstrekken. Dit onderdeel is één van de belangrijkste onderdelen van het paardrijden die jammer genoeg vaak word vergeten of waar mensen helemaal geen weet van hebben. Het op de juiste manier stretchen is een geweldig middel wat de minder aangename eigenschappen zal doen verdwijnen zoals bokken, rennen en schrikken. Alle spieren worden hiermee getraind waardoor de bespiering van het paard wordt verbeterd. Bijvoorbeeld bij een paard met een holle rug zal heel sterk een verbetering optreden.

 

Stretchen

Bij dit halsstrekken bedoelen we niet het simpel omlaag laten hangen van het hoofd en de hals waarbij het paard compleet op de voorhand rondbanjerd. Hierbij bedoelen we de échte stretch tijdens het voorwaarts-neerwaarts rijden. Deze stretch word voorwaarts gereden waarbij de achterhand zo ver mogelijk onder moet treden. Dit alles vanuit impuls en met een fijne aanleuning.

 

Stretchen is geen doel opzich, maar een middel om je doel te bereiken; goed paardrijden!

 

Klik hieronder voor meer informatie over het Stretchen en waarom dit nou zo belangrijk is in een training.

Stretchen

 

Het stretchen zorgt voor de meeste ontspanning. Deze ontspanning is nodig om naar de nageeflijkheid toe te werken. En pas nadat een fijne aanleuning aanwezig is kan er gewerkt worden aan oefeningen en zijgangen. Wat ik tegen kwam in een boek van Ernest van Loon is de volgende regel wat precies past in mijn lessen:

 

Door middel van ontspanning kan aanleuning worden verkregen en door middel van aanleuning kunnen wij het paard gymnatiseren en africhten.’

 

Vanuit de ontspanning werk ik dus naar de inspanning zonder gespannenheid! Ook in dit stadium zal altijd gelet moeten worden op de basis en hierop moet steeds weer worden teruggekeken. De basis blijft het fundament van het rijden, elke les en bij elke oefening.

 

 

Problemen oplossen

 

Wanneer er problemen zijn zullen we samen op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem. In mijn lessen kom ik veel paarden tegen met problemen zoals dribbelen, niet kunnen stilstaan, schrikken, bokken, stijgeren, maar ook het vasthouden van de rug, bekken niet kunnen kantelen etcetc. Door de juiste aanpak op het juiste moment kunnen al deze problemen goed worden opgelost. Maar ik kijk echter wel verder dan alleen het gebruik van de juiste rijmethode. Je rijtechnieken kunnen wel helemaal op en top zijn, maar als er in de rest van het plaatje iets tegenwerkt zul je nooit je doel kunnen bereiken.

Het is beter de oorzaak van een probleem aan te pakken dan alleen de symptomen te bestrijden. Hierbij praat ik dan over een goed passend zadel, de gezondheid van je paard: lichamelijk maar ook geestelijke klachten kunnen van invloed zijn, voeding, tandarts, hoefsmid, dagelijkse beweging, noem allemaal maar op. Om een probleem effectief te kunnen aanpakken moeten alle aspecten in orde zijn.

 

Voor mij is het een uitdaging om voor elk probleem de juiste oplossing te vinden.

 

 

Complete plaatje

 

Iedereen die graag op een fijne manier met zijn of haar paard wil omgaan en bereid is hierin te investeren zal het dubbel en dwars terug krijgen. Deze trainingsmethode die gebaseerd is op de klassieke dressuur geldt dan ook voor alle soorten paarden en bij iedere vorm van rijden! Door het zelf te hebben ervaren en de ervaring die ik heb opgedaan in het lesgeven weet ik dat deze methode echt werkt! Het verbetert de gehoorzaamheid van het paard, de souplesse, minder blessures, betere verstandhouding, meer plezier en het prachtige plaatje krijg je er gratis bij!

 

De juiste trainingsmethode= optimaal spiergebruik= minder slijtage= langer genieten van je paard

 
 
 


Copyright (c) 2021 Go With  Flo. All rights reserved.

info@gowithflo.nl